Na trhu a v bežných obchodných domoch dnes možno kúpiť doteraz prehliadanú kurkumu, o ktorej sa môžeme dozvedieť množstvo pozitívnych vecí. Dostaneme ju aj forme korenia, ktoré možno pridať do jedla. Takéto korenie sa hodí takmer všade a predovšetkým do ryže, ktorá po okorenení chytí peknú žltú farbu a bude mať na naše telo viac pozitívnych účinkov.
• Kurkuma je rastlina indického pôvodu a Indovia ju užívajú vo forme korenia dva gramy denne, ako prevenciu pre lepšie zdravie a dlhší život.
A práve Indovia sú známi svojimi zdravými jedálnymi návykmi. Ich strava býva chutná, zdravá, diétna, no pritom výdatná. Je to vidno i na tom, že sa im darí vyhýbať civilizačným chorobám spojenými s nezdravým stravovaním. Kurkuma je v podstate súčasťou známejšieho korenia Kari, no predáva sa aj zvlášť a to preto, že práve táto časť Kari korenia je najzdravšia. Jedlo po nej chytí krajšiu farbu, no nejakú výraznú chuť nečakajme. Je to však aj výhoda, pretože sa neprebíja s chuťou jedla. Najdôležitejšie sú však na nej tie prospešné účinky pre náš organizmus, kedy nás môže ochrániť pred najvážnejšími a najnepríjemnejšími civilizačnými chorobami.
Prevencia a liečba proti zápalu je jednou z tých pozitívnych vlastností, o ktoré nás toto korenie obohatí. Kurkuma má vlastnosť, pomocou ktorej v našom organizme potláča zrážanlivosť krvných doštičiek, pričom reguluje i časť nad obličkami, v ktorom stimuluje primeranú tvorbu látky, ktorá je potrebná pre liečenie a zdravie ľudského organizmu.
Takisto znižuje hladinu škodlivých tukov, ktoré máme v krvnom obehu a ničí prebytočný cholesterol, teda je vhodná pre správne fungovanie a zdravú činnosť srdca.
Dokáže zabrániť tvorbe nebezpečného nádoru a bráni možnému vzniku rakoviny.
Užívať by ho mali i starší ľudia, u ktorých sa môže dostaviť Alzheimer. Chráni naše neuróny a nervovú sústavu, mozog sa lepšie prekrvuje.