Paradajky, liečivý zázrak


Paradajky patria medzi najzdravšiu zeleninu, najmä vypestovanú v domácom prostredí, kde plodinám venujeme veľa starostlivosti. Svoju úlohu zohrá aj slniečko, ktoré paradajkám dodá vynikajúcu chuť, lákavú vôňu a v neposlednom rade liečivé sily.  Obsahujú množstvo antioxidantov, stopových prvkov,  vlákniny a vitamínov. Najviac zastúpený je vitamín A, B, C, E, K, zinok, draslík, vápnik a betakarotén, ktorý pôsobí ako prevencia pred infekciami. Ďalej obsahujú biotín, ktorý je vynikajúci pre pokožku, vlasy a nechty. Na zlepšenie nálady pôsobí tyramín.

rajče

Obsahujú aj látku lykopén (prírodný karotenoid a antioxidant), ktorý sa nachádza v šupke a paradajkám dodáva červenú farbu. Lykopén je vysoko účinný pri zabraňovaní rastu rakovinových buniek a chráni organizmus pred rakovinou prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pľúc a kože. Jeho účinky sa varením neničia, práve naopak, jeho koncentrácia sa zvýši. Intenzita ďalších dôležitých látok (alkaloid tomanín) zadeľuje rajčiny medzi antioxidačné plody s antisklerotickým  a protizápalovým  pôsobením.

rajčata

Ďalšie liečivé účinky:

–          znižujú obsah cholesterolu v krvi
–          zvyšujú imunitu organizmu
–          spomaľujú starnutie a napomáhajú tvorbe buniek, zlepšujú pružnosť pokožky
–          zlepšujú trávenie
–          regulujú prácu obličiek
–          čistia krv a vyplavujú toxíny
–          znižujú krvný tlak
–          eliminujú vznik šedého zákalu a degeneráciu sietnice
–          zohrávajú dôležitú úlohu pri výžive kostí
–          spomaľujú proces spálenia kože na slniečku (konzumácia 40 g paradajok s olivovým olejom po dobu 10 týždňov, znížila proces spálenia o 40%)
Svoje uplatnenie si paradajky našli aj v kozmetike.

POZOR!

Nezrelé plody obsahujú látku solanín, ktorá je pre náš organizmus už aj v malom množstve veľmi toxická a jedovatá. Solanín sa nezničí ani tepelnou úpravou, takže zdraviu škodlivé sú aj nakladané a pečené zelené rajčiny.
Rajčiny by sa nemali skladovať v chladničke, pretože zhoršuje ich chuť a znižuje obsah živín.